تاثیرات عطر در زندگی انسان بسیار مشهود هستش، به طوری که آمارها نشون میده با در معرض رایحه خوش قرار گرفتن ، ۴۰ درصد از افراد بر روی خلق و خوی اونها تاثیر مثبت میذاره.
طبق تحقیقات و تجربیات بوی خوش شما باعث جذب دیگران میشه و آرامش و احساس اعتماد به نفس رو در وجود شما افزایش میده. استفاده از عطر خلق احساساتی عاطفی رو تحت تاثیر قرار میده و شما احساسات متفاوتی از عشق تا غرور رو تجربه میکنید.
البته عطر اصل کیفیت و شفافیت رایحه خیلی بهتری داره و سعی کنید در خرید عطر اصل حساسیت و دقت بیشتری به خرج بدید.
بوی عطر همیشه یادآور خاطرات شماست؛ زمانی که عطری رو بو میکنید ناخودآگاه شما غرق در خاطرات گذشته با اون رایحه میشید و باعث میشه اون خاطرات براتون تداعی بشه.
همچنین استفاده از عطر تاثیر زیادی روی روابط اجتماعی داره و همچنین توصیف کننده شخصیت شما هستش. انسانها به دنبال عطری میرن که بازگو کننده از شخصیت اونها رو داره.
با وجود تنوع زیاد عطرها یکی از چالشهای اصلی افراد ،ماندگاری بو بر روی پوست و لباس هستش.
تو این مقاله به بررسی نکات و ترفندهایی میپردازیم که کمک میکنه عطرها مدت زمان بیشتری، موندگارتر و قدرت پخش بیشتری داشته باشن.
عوامل تاثیرگذار بر ماندگاری بوی عطر
نوع عطر و غلظت اون میتونه خیلی تاثیر زیادی به روی ماندگاری و پخش بوی اون داشته باشه. غلظتهای عطر در حقیقت به معنای درصدهای مشخصی از روغن عطر هستش، که تو صنعت عطرسازی کاربرد داره.
از اونجایی که عطرها از ترکیب یک ماده روغنی و حلال مثل الکل ساخته میشن نسبت ترکیب اونها میتونه درصدهای متفاوتی داشته باشه، که غلظت یک رایحه خاص به قدرت اون عطر اشاره داره.
نوع غلظت عطر :
ضعیفترین این غلظت افرش که میانگین 1 الی ۳ درصد روغن عطر در اونها استفاده میشه و به عنوان عطرهایی طراوات بخش و سبک جهت استفاده روزمره هستش. دومین ادوکلن که به طور متوسط حاوی ۲ الی ۵ درصد روغن عطر در اونها استفاده میشه. ادوتویلت که حاوی ۶ الی ۱۲ درصد روغن عطر هستند و معمولاً برای استفاده روزانه مناسب هستش.
ادوپرفیوم اغلب حاوی ۱۰ الی ۲۰ درصد روغن عطر هست ،از این نظر مجللتر و شکیلتر از ادوتویلتها به حساب میان. پرفیوم، غلظت عطری پرفیومها عموماً بین ۱۵ الی ۴۰ درصد هست، به همین دلیل قویترین، سنگینترین رایحه رو در میان غلظتهای عطری دارن. پرفیومها به دلیل غلظت بالای روغنهای معطر ماندگاری بیشتری نسبت به بقیه غلظتها دارن و طبیعتاً هرچه غلظت عطر بیشتر باشد ماندگاری آن هم بیشتر خواهد بود.
ساختار رایحه ها(نت ها) :
بوی عطر از سه بخش نت ابتدایی، نت میانی و نت پایه تشکیل شده. نتهای آغازین یا ابتدایی ماندگاری ۵ الی ۱۵ دقیقهای دارن و به سرعت تبخیر میشن، اما نتهای پایه که از ترکیبات سنگینتری مثل: وانیل، مشک، عنبر، چوب تشکیل شدن موندگاری بیشتری دارن.
نوع پوست :
پوست چرب به دلیل داشتن رطوبت و روغن طبیعی بدن بوی عطر رو بهتر حفظ میکنه برعکس اون پوستهای خشک معمولاً باعث تبخیر سریعتر بوی عطر میشه و موندگاری کمتری روی پوستهای خشک داره.
شرایط محیطی و آب و هوایی :
بوی عطر تو شرایط آب و هوایی مختلف متفاوت عمل میکنه. افزایش ارتفاع محل زندگی از سطح دریا باعث کاهش موندگاری و میزان پخش بوی رایحهها میشه. سرما نیز از قدرت بوی عطرها کم میکنه ، در نتیجه تو آب و هوای سرد باید از عطرهای قویتر و گرم تر استفاده کنیم.
اقلیمی که شما در اون زندگی میکنید تو انتخاب عطر و میزان بویایی اون کاملاً تاثیر داره؛ هوای سرد عطر گلها رو بهتر نگه میداره و به همین دلیل هستش که عطرهای مبتنی بر آب و هوای استوایی تو زمستان یا پاییز شیمی متفاوتی از خود بروز میدن و رایحه اونها زود از بین میرن.
درست برعکس این اتفاق عطرهای سبکتر تو فصل تابستان یا بهار موندگاری بیشتری دارن. گرما و رطوبت باعث ایجاد تغییر در بویی میشن که از یک عطر به مشام میرسه؛ گرما باعث تبخیر سریعتر اسانس میشه و رطوبت طعم عطر رو کمی شیرینتر میکنه. در نتیجه آب و هوا تو موندگاری و پخش بوی عطرها تاثیر بسزایی داره.
روشهای آمادهسازی پوست برای افزایش ماندگاری عطر
اولین مورد مرطوب کردن پوست هست ، استفاده از یک مرطوب کننده بدون بو یا با بوی خنثی قبل از استفاده از عطر میتونه کمک بسزایی داشته باشه.
دومین مورد استفاده از وازلین یا روغنهای طبیعی هستش؛ زدن مقداری وازلین یا روغنهایی مثل روغن نارگیل یا بادام به روی نواحی که قصد اسپری کردن عطر رو دارید میتونه به موندگاری اون کمک کنه و باعث میشه که عطر به روی پوستتون بچسبه و دیرتر تبخیر بشه که البته ما این روش رو پیشنهاد نمیکنیم.
وازلین برای ماندگاری عطر هیچ کمکی به شما نمیکنه. یه سری افراد توی وازلین عطر و اسپری میکنند اون رو آب میکنن و بعد میذارن دوباره جامد بشه ازش استفاده میکنن.
وازلین یکی از چربترین مواد اسکین کر یا مراقبت از پوست به حساب میاد، اونقدر چربه که با شامپو و صابون هم به راحتی شسته نمیشه. چربی دشمن عطر شماست یعنی چربی کلاً نمیذاره عطر شما از روی پوستتون پرواز کنه.
بنابراین در خوش بینانهترین حالت شما اگر اسانس، ادکلن و یا هر عطری رو با وازلین مخلوط کنین در واقع اونو انگار انداختین تو قفس یه چربی که نمیتونه از پوست شما پرواز کنه. سناریوی بدتر این که الکل موجود در محصولات معطر با چربی موجود در وازلین همخونی نداره و اینا همدیگر رو مضمحل میکنن و دیگه بویی از عطر شما در نمیاد. ما این عمل رو اصلاً پیشنهاد نمیکنیم.
سومین مورد تمیز بودن پوست هستش ؛بهتر هست عطر رو بر روی پوست تمیز و بدون هیچگونه محصول آرایشی و بهداشتی اسپری بشه تا بهترین نتیجه حاصل بشه و به موندگاری عطر کمک بیشتری بکنه.
پرفورمنس عطر چیست
و حالا بیاید پرفورمنس عطر رو تعریف کنیم؛ بعضی وقتا براتون پیش اومده که راجع به عطری دارین صحبت میکنین و یه نفر بهتون میگه من اون عطر رو زدم و اصلاً موندگاری نداشت. بعد شما فکر میکنید و میبینید شما همون عطر رو دارید و اون عطر ۴ یا ۵ ساعت روی پوستتون میمونه. بحث اینه که تعاریف ما از پرفورمنس عطر یعنی موندگاری و پخش بو با همدیگه اختلاف داره؛
به خاطر اینکه انتظارات ما از عطر اختلاف داره. کسی هم اینجا مقصر نیست اینجا یه سو تعبیر وجود داره، به خاطر اینکه تعریف درستی از این قضیه ارائه نشده.
پرفورمنس عطر یعنی موندگاری و خط بوی عطر؛ قبل از هر چیزی این نکته رو بهتون بگم که این دوتا پارامتر از هم جدا نیستن و با همدیگه هستن و به هم وصل هستن.
یعنی ما نمیتونیم نشر بوی یه عطر رو ارزیابی کنیم بدون اینکه موندگاریشو در نظر بگیریم.
بیایم اول موندگاری عطر رو تعریف کنیم موندگاری به اون مدت زمانی میگن که عطر روی پوست ما یا روی لباس که روی تن ماست خودشو نشون بده؛ به شکلی که از فاصله مشخص و نسبتاً نزدیک قابل تشخیص و قابل شناسایی باشه یعنی به طوری باشه که دیگران برای تشخیص عطرمون نیان بیش از حد بهمون نزدیک بشن.
از یه فاصله نسبتا پرایوت قابل تشخیص باشه و طوری باشه که وقتی عطر به پایانش داشت نزدیک میشد اون کسی که چند ساعت قبل شروع عطر ما رو بو کرده بود، بتونه همچنان اون عطر رو تشخیص بده.
حالا بیایم اون بازه زمانی عطر رو در نظر بگیریم و بگیم که این عطر توی این بازه زمانی تا چه مسافتی رو میتونه متوجه خودش کنه؟ این یعنی نشر بو. بعضی از عطرا این خاصیتو دارن که پشت سر شما هنگامی که راه میرین یک ردی از رایحه به جا بذارن به این میگن خط بو و کلمه فرانسوی سیاژ به همین معنیه.
برعکس اونا بعضی از عطرا با هالهای محیط پیرامون شما رو فرا میگیرن و خط بو به جا نمیذارن به این میگیم نشر بو که تو انگلیسی به کلمه پروجکشن میشناسیمش.
قدرت انتشار عطر از لحظهای که شما روی پوست اسپریش میکنید؛ تا لحظهای که روی پوستتون دیگه میشینه کم میشه. این به خاطر خاصیت فیزیکی مولکولهاست.
عطر از موادی تشکیل شده که هر کدومشون مولکولهایی دارن و اینها جمعشون با همدیگه فرق داره. مثلاً مولکول عود اگر به اندازه یک توپ فوتبال باشه مولکول نارنگی به اندازه توپ تنیس هستش. مولکولهای کوچکتر سریعتر و البته دورتر پرواز میکنند و سریعتر هم تبخیر میشن همین دلیل که شما وقتی عطر و اسپری میکنید اول اونها رو حس میکنید.
سیستم عطر به این شکله که شما کل ترکیب رو یکجا بو میکنید؛ ما به خاطر همین جنب و جوش و نشر بوی مولکولهای کوچیک در شروع عطر، شما نمیتونین نتهای پایانی رو تو همون اسپری کردن اول تست کنید، باید یه خورده صبر کنید تا اینا یکم تبخیر بشن که نتهای گنده تر رو بتونین توی بینیتون شناسایی کنین.
موندگاری و نشر بوی عطر که با گذر زمان و نزدیک شدن عطر به پایانش نشر بوی اون هم کاهش پیدا میکنه، این دو پارامتر یعنی نشر بو و موندگاری در گرو همدیگه هستند و با همدیگه به پرفورمنس عطر معنی میدن.
نحوه استفاده صحیح از عطر
اولین مورد تو این مطلب انتخاب نقاط مناسب هستش. نقاطی در بدن انسان وجود داره که جریان خون در اون نقاط بیشتر هست. مثل :مچ دست، پشت گوشها، گردن و آرنجها در این نقاط بدن گرمای بیشتری پخش میشه و در نتیجه بوی عطر تو این نواحی بیشتر از جاهای دیگه دوام میاره.
دومین مورد فاصله مناسب برای اسپری کردن عطر هست. برای اسپری کردن عطر بهتر هست فاصله حدود ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتری رو رعایت کنیم که این کار باعث میشه عطر به طور یکنواخت به روی پوست بشینه و پخش بشه.
سومین مورد مالیدن عطر هست که باید ازش خودداری کنیم. بسیاری از افراد پس از اسپری کردن عطر به روی مچ دست، مچها رو به روی هم میمالن، که این کار اشتباه باعث میشه که مولکولهای عطر شکسته بشن و بوی عطر زودتر تبخیر بشه.
بهترین کار این هستش که باید اجازه بدیم تا عطر به طور طبیعی روی پوستتون خشک بشه.
استفاده از روش های چند لایه سازی عطر
استفاده از محصولات هم رایحه مثل: دئودورانت، لوسیون و شامپو بدن میتونه باعث تقویت بو و ایجاد لایههای مختلف رایحه بشه و تو موندگاری عطر بسیار کمک بکنه. ترکیب رایحهها هم میتونه تو پخش بو و تاثیر بیشتر در موندگاریش کمک بکنه عنوان مثال میتونین از رایحههای مشابه که با عطر شما همخونی داره استفاده کنین تا بوی عطر برجستهتر و قویتر بشه.
برای مثال عطرهایی با نتهای گلی و میوهای میتونن با عطری با همین سبک بو و یا محصولات مراقبت از پوست با همین نتها ترکیب بشن.
انتخاب نوع و برند عطر مناسب
برای ماندگاری بیشتر بهتره که عطرهایی با غلظت بالا پرفیوم یا ادوپرفیوم رو انتخاب کنیم. این عطرها به خاطر غلظت بالای ترکیباتشون موندگاری بیشتری نسبت به غلظتهای دیگه دارن. حتماً از برندهای معتبر استفاده کنیم برخی برندها به کیفیت بالا و ماندگاری بیشتر عطرهاشون معروف و به نام هستن؛
به عنوان مثال برندهایی مانند: تام فورد، دیور، شنل ،کرید، آمواج، زرجوف و… به دلیل استفاده از مواد اولیه با کیفیت و غلظت مناسب موندگاری بالاتری نسبت به بقیه عطرها دارن.
رایحههایی مثل رایحههای: چوبی، مشکی ، عنبر و وانیل معمولاً دیرتر از بقیه رایحهها تبخیر میشن و موندگاری بیشتری دارن. در مقابلش رایحههای مرکباتی و میوهای به دلیل ترکیبات سبکتر زودتر تبخیر میشن .
در نتیجه رایحههای سنگینتر به طبع موندگاری بیشتری نسبت به رایحههای سبکتر دارن.
نگهداری صحیح از عطر
نگهداری صحیح از عطر یکی از نکات خیلی مهم هستش. عطرها رو باید در مکان خشک، خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنیم ؛ زیرا نور و گرما باعث تجزیه مولکولهای عطر میشه که باعث از بین رفتن موندگاری و کیفیت اونها هست.
نکته بعدی بستن درب عطر بعد از استفاده هستش. بستن درب بلافاصله بعد از استفاده از اون از تبخیر رایحه و از دست رفتن مواد معطر جلوگیری میکنه. همچنین بسیاری از عطرها تو جعبههای زیبا و محکم ارائه میشن ،که میتونه از عطر در برابر تغییرات دما و نور محافظت کنه.
نگهداری عطر تو بستهبندی اصلی خودش نیز کمک میکنه تا موندگاری اون عطر بیشتر بشه.
تو این مقاله تمامی نکات درباره ماندگاری بیشتر عطر روی پوست شما و لباس شما رو بهتون توضیح دادیم، امیدواریم تونسته باشیم بهتون کمک کرده باشیم .
همراه همیشگی شما عطر الیسا.