با وجود گذشت ۶ ماه از جنگ غزه و به شهادت رسیدن ۳۴ هزار نفر فلسطینی، کشور الجزایر که پیشنویس قطعنامه عضویت کامل فلسطین را در سازمان ملل به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده بود و خواستار طرح آن در نشست این شورا شده بود، در پی رأیگیری در شورای امنیت برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل، آمریکا بهعنوان تنها مخالف، قطعنامه مذکور را وتو کرد. از ۱۵ عضو شورای امنیت ۱۲ عضو به این قطعنامه رأی مثبت و انگلیس و سوئیس رأی ممتنع دادند. آمریکا با رأی منفی خود این قطعنامه را وتو کرد تا حمایت آشکار آمریکا از جنایتهای رژیم صهیونیستی در طول دهههای اخیر را نیز شاهد باشیم.
رأیگیری در شورای امنیت بر سر عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل روز گذشته در نیویورک انجام شد و آمریکا بهعنوان اصلیترین حامی رژیم صهیونیستی، این قطعنامه را وتو کرد. در این رأیگیری که صحنه انزوای آمریکا در شورای امنیت بود، تنها آمریکا رأی منفی داد و انگلیس و سوئیس رأی ممتنع دادند. ۱۲ عضو دیگر نیز رأی مثبت دادند.
این رای در واقع یک نه بزرگ به ایده دو دولتی بود که در سالهای گذشته از کمپ دیوید تا اسلو و حتی معامله قرن توسط آمریکا دنبال میشد. یکی از بزرگترین تناقضهایی که آمریکا در آن گرفتار شده است.
خوشحالی رژیم صهیونیستی از وتوی آمریکا
«اسرائیل کاتس» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز با ابراز خوشحالی از آمریکا بابت این رأی قدردانی کرد و مدعی شد: «پیشنهاد شناسایی کشور فلسطینی پس از گذشت ۶ ماه از حمله اکتبر، پاداش به تروریسم است. در مقابل، اما «مایکل مارتین» وزیر خارجه جمهوری ایرلند گفت که از وتوی آمریکا احساس «ناامیدی» میکند و «اکنون زمانی است که سازمان ملل باید جایگاه درست خود را در میان کشورهای جهان به دست آورد.
واکنش شدید روسیه، الجزایر، فلسطین و سوریه به وتوی آمریکا
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل، اما واکنش شدیدی داشت. او در اظهارنظری گفت: «شرم بر آمریکا بابت چالش با اراده بینالمللی، چراکه این کشور و رژیم اسرائیل در حال برهم زدن روند تاریخ هستند.»
احمد عطاف، نماینده الجزایر نیز وتوی آمریکا را «ننگی بر پیشانی سازمان ملل تا ابد» توصیف کرد.
فلسطین از سال ۲۰۱۲ بهعنوان ناظر در سازمان ملل عضویت دارد. تشکیلات خودگردان ۱۱ روز پیش در نامهای به شورای امنیت، درخواست عضویت دائم فلسطین در این سازمان را بار دیگر مطرح کرد.
«ونسا فریزر» سفیر و نماینده مالت در سازمان ملل که در ماه جاری میلادی (آوریل) کشورش ریاست دورهای شورای امنیت را برعهده گرفته است، هفته گذشته گفته بود که اکثر اعضا با عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل موافق هستند. او گفت: «بسیاری از کشورها این واقعیت را بیان کردند که فلسطین تمام معیارها را طبق کنوانسیون مونته ویدئو و همچنین ماده چهار منشور که مورد نیاز است، دارد.»
آنگونه که رسانههای غربی گزارش میدهند، رأیگیری در شورای امنیت درباره اعطای عضویت کامل به کشور فلسطین فعلا متوقف شد. رأیگیری در شورای امنیت درباره اعطای عضویت کامل به کشور فلسطین تا هفته آینده به تعویق افتاد.
فلسطین اکنون ناظر دائمی در سازمان ملل است. در سال ۲۰۱۱، فلسطین برای عضویت دائمی در سازمان ملل درخواست داده بود، اما بعدا تصمیم گرفت برای مدتی بهعنوان ناظر دائمی باقی بماند. از سوی دیگر، نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در نشست شورای امنیت برای بررسی اعطای عضویت کامل سازمان ملل به فلسطین گفت: «مردم فلسطین همواره قربانی حوادث و تصمیمات بینالمللی بودهاند که خود در آن نقشی نداشتهاند.
وی افزود: «از سال ۱۹۸۸ رهبری (تشکیلات خودگردان) تمایل خود را برای پایان دادن به درگیری نشان داده و امتیازات تاریخی داده است. مناقشه فلسطین و رژیم اسرائیل از مرزهای دو طرف فراتر رفته و به مناطق دیگر نیز کشیده شده است.» نماینده فلسطین تصریح کرد: «عضویت کامل در سازمان ملل حقی است که ما باید با تصمیم بینالمللی نه از طریق مذاکره به آن دست یابیم. هر کسی که مانع تصمیمگیری برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل شود، به افزایش شانس صلح در منطقه ما کمک نمیکند.»
وی تأکید کرد: «مشغول شدن ما به پرونده عضویت کامل در سازمان ملل باعث نمیشود جنگ همهجانبهای را که در غزه در حال وقوع است، فراموش کنیم. بخش بزرگی از نوار غزه غیرقابل سکونت شده است. در همین حال، حملات شهرکنشینان علیه شهروندان ما در کرانه باختری و قدس اشغالی در حال افزایش است.»
نماینده تشکیلات خودگردان همچنین گفت: «جامعه بینالمللی نباید اجازه دهد هیچ طرفی خود را فراقانونی و مصون از مجازات فرض کند. مسئولیت تجاوز به نوار غزه برعهده کشورهایی است که رژیم اسرائیل را مسلح میکنند.» همچنین دبیرکل سازمان ملل متحد در سخنرانی در نشست شورای امنیت برای بررسی اعطای حق عضویت کامل به فلسطین در سازمان ملل گفت: «خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد و تنها یک اشتباه لازم است تا به یک درگیری گستردهتر و ویرانگر تبدیل شود.»
آنتونیو گوترش در این نشست که وزیران امور خارجه چند کشور از جمله ایران و اردن در آن حضور داشتند، افزود: «زمان آن فرا رسیده است که به این چرخه خونین انتقامجویی پایان دهیم. پایان دادن به خصومتها در غزه تنشهای گسترده در خاورمیانه را خنثی میکند. عملیات نظامی رژیم اسرائیل در غزه که ۷ ماه است ادامه دارد، جهنمی شعلهور را بر جای گذاشته است.»
وی ادامه داد: «یونیسف از کشته شدن ۱۳۹۰۰ کودک فلسطینی در حملات هولناک و کورکورانه در نوار غزه خبر داده است. این در حالی است که محدودیتهای ایجاد شده از سوی رژیم اسرائیل ارائه خدمات و کمک به نیازمندان در نوار غزه را پیچیده کرده است. رژیم اسرائیل اخیرا بیش از ۴۰ درصد از درخواستهای سازمان ملل را برای ارسال کمک به نوار غزه رد کرده است. بیش از دو میلیون فلسطینی در نوار غزه در آستانه قحطی قرار دارند و هرگونه عملیات نظامی در رفح فاجعه انسانی را تشدید خواهد کرد.»
دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: «امدادگران بهطرز وحشتناکی در نوار غزه کشته میشوند و من خواستار تحقیق درباره این رویدادها هستم. تیمهای بشردوستانه بهتنهایی نمیتوانند به بحران در نوار غزه رسیدگی کنند. یک رویکرد جامع برای آرامش باید اتخاذ شود که شامل کرانه باختری اشغالی باشد.»
گوترش خاطرنشان کرد: «سال گذشته بالاترین میزان حملات شهرکنشینان به فلسطینیان در کرانه باختری اتفاق افتاد. من از اسرائیل میخواهم که به این سطح بیسابقه خشونت توسط شهرکنشینان علیه فلسطینیان پایان دهد. رژیم اسرائیل و جامعه بینالمللی باید محیطی را برای ایجاد یک دولت فلسطینی که قادر به عملکرد کارآمد باشد، فراهم کنند.»
سوریه وتوی آمریکا را محکوم کرد
وزارت امور خارجه سوریه، استفاده آمریکا از وتو علیه پیشنویس قطعنامه ارائه شده توسط الجزایر به شورای امنیت درباره اعطای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل متحد را محکوم کرد. وزارت خارجه سوریه با صدور بیانیهای تأکید کرد: «ممانعت آمریکا از برعهده گرفتن مسئولیت تاریخی شورای امنیت در حمایت از حقوق مشروع مردم فلسطین، نشاندهنده ننگ دیگری است که به سوابق واشنگتن در حمله و تضعیف پایههای اقدام جمعی بینالمللی و جانبداریاش از رژیم صهیونیستی اضافه شده است.»
در این بیانیه آمده است: «ممانعت از ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی دارای حق حاکمیت و در خاک فلسطین تنها به طولانیتر شدن وضعیت ناامنی و بیثباتی در منطقه خاورمیانه منجر میشود، آن هم بیثباتی که از ادامه اشغال سرزمینهای عربی توسط «اسرائیل» و جنایات شنیع این رژیم علیه فلسطینیها منشأ میگیرد.»
منبع: صبح نو