سوختگی یکی از مشکلات پوست است که به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود؛ از آفتابسوختگی گرفته تا سوختگیهای شدید بر اثر آتشسوزی. در ادامه در مورد انواع سوختگی و بهترین پماد برای سوختگی در درجات مختلف بیشتر بخوانید.
مهمترین نکتهای که در مورد استفاده از بهترین پماد برای سوختگی و کرمهای سوختگی باید بدانید این است که این پمادها، اولین راه درمانی نیستند. در صورتی که با سوختگی مواجه شدید باید در مراحل ابتدایی، اقدامات دیگری انجام دهید. در مراحل بعد میتوانید از بهترین پماد سوختگی و کرم ترمیم کننده برای ترمیم پوست و سریع شدن روند درمان استفاده کنید.
آیا پماد سوختگی و کرم با هم تفاوت دارند؟
گاهی اوقات از کلمههای کرم و پماد بهجای هم استفاده میکنند اما این دو محصول، یکسان نیستند. پمادها معمولا بر پایهی چربی هستند ولی کرمها ممکن است اینگونه نباشند. پمادها بافت غلیظتر و سنگینتری دارند ولی کرمها سبکتر هستند. پس قبل از اینکه هر محصولی مثلا لوسیون، کرم و پماد را انتخاب کنید میتوانید با پزشک خود مشورت کنید.
انواع پمادهای سوختگی
پمادهای سوختگی تنوع زیادی دارند. مهمترین ویژگی آنها ترمیم زخمها و مشکلات پوست است. این پمادها معمولا در دستهبندی زیر قرار میگیرند.
پمادهای حاوی آلوئهورا
کرمها و پمادهایی که بر پایهی ژل آلوئه ورا تهیه میشوند برای ترمیم و تسکین دادن سوختگیهای درجه یک بسیار تاثیرگذار هستند. این محصولات رطوبت پوست را تامین میکنند و پوست آسیبدیده را درمان میکنند.
برای کودکان، بزرگترها و افراد مسن میتوانید با خیال راحت از آلوئهورا استفاده کنید. پمادهای سوختگی معمولا آلوئهورا را بهعنوان یک تسکیندهندهی ملایم پوست در مواد اولیهی خود دارند.
پمادهای تسکین سوختگی
بیشتر پمادهای سوختگی، بهترین پماد برای سوختگی با آب جوش، پماد برای سوختگی تاول زده و… در همین دسته قرار میگیرند. این پمادها بدون نسخه در بیشتر داروخانهها پیدا میشوند و مرطوبکننده، ضدعفونیکننده و تسکیندهندهی درد هستند. مواد تشکیلدهندهی آنها شامل کاهش دهندههای درد مثلا لیدوکائین و ضدعفونیکنندهها برای پیشگیری از عفونت است.
در سوختگیها و درمان سوختگی در خانه مهم است که پوست را مرطوب نگه دارید و مانع از بروز هر نوع عفونت و آلودگی شوید.
کرم ها و پمادهای ضد خارش
در سوختگیهای درجه یک و دو ممکن است خارج پوست را همزمان با پوسته پوسته شدن تجربه کنید. بسیاری از افرادی که دچار سوختگی میشوند اذعان میکنند که خارش پوست بدترین قسمت روند ترمیم سوختگیها است. پمادهای ضدخارش در این مرحله میتوانند تاثیرگذار باشند و شما را از شر خارش و آزار سوختگیها در امان نگه دارند.
این پمادها معمولا بعد از بسته شدن زخم و شروع شدن روند ترمیم پوست استفاده میشوند.
پمادهای تسکین درد
برخی از پمادهای سوختگی حاوی مسکنهای درد هستند. اگر سوختگیهای شدید و زخم باز دارید بهتر است از پمادهای حاوی لیدوکائین استفاده نکنید. درد معمولا در سوختگیهای درجه ۲ و ۳ اتفاق میافتد. پس برای تهیهی بهترین پماد سوختگی برای سوختگیهای درجه ۲ و ۳ که خاصیت تسکین درد هم داشته باشد به پزشک مراجعه کنید.
پمادهای آنتی بیوتیک
سوختگی بدن را مستعد عفونت میکند. برای زخمهای باز استفاده از یک ضدعفونی کننده ضروری است. آنتی بیوتیک، ضد میکروب و ضد عفونی کننده همگی به یک معنا هستند: این محصولات از تکثیر میکروبها و باکتریهای مضر زخم و ایجاد عفونت جلوگیری میکنند. مالیدن الکل (ایزوپروپیل الکل) روی محل سوختگی یا زخم توصیه نمیشود، زیرا میتواند باعث مرگ میکروبها و باکتریهای مفید شود و بهبودی را به تاخیر بیندازد. بهجای آن از پمادهای مخصوص که پزشک تجویز میکند استفاده کنید.
اگر سوختگی شما عفونی شده باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک موضعی یا آنتی بیوتیک خوراکی تجویز کند.
بهترین پماد سوختگی (درجه ۱ تا ۳)
کرم و پمادی که برای درمان و ترمیم سوختگی استفاده میکنید به شدت سوختگی و عامل سوختگی بستگی دارد. در ادامه شدت سوختگیها را بررسی و پماد مناسب برای هر نوع سوختگی را معرفی میکنیم.
بهترین پماد برای سوختگی درجه ۱
سوختگی درجه یک یکی از انواع سوختگیهای شایع و البته سحطی است که در کارهای روزمره مثلا خانهداری زیاد اتفاق میافتد. در این سوختگی بیرونیترین لایهی پوست آسیب میبیند. این آسیب سطحی است و وارد لایهها و بافتهای زیرین پوست نمیشود. این نوع سوختگیها پوست را برش و خراش نمیدهند اما میتوانند قرمزی، درد و گاهی اوقات ورم و التهاب در ناحیهی آسیبدیده ایجاد کنند.
از رایجترین دلایل ایجاد سوختگی درجه یک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوختگی حرارتی – معمولاً در اثر دست زدن به اجسام داغ مانند اجاق گاز یا اتو مو رخ میدهد.
- جوش (نوعی سوختگی حرارتی) – شایعترین مورد در کودکان خردسال است و معمولاً در اثر مایع داغ یا بخار ایجاد میشود.
- آفتابسوختگی – معمولاً در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه فرابنفش خورشید یا لامپهای خورشیدی در تختهای برنزه ایجاد میشود.
- سوختگی های الکتریکی – می تواند در اثر قرار گرفتن در معرض جریان برق خانگی از طریق دریچهها، سیم های برق و وسایل برقی ایجاد شود (توصیه میشود برای این حوادث به پزشک مراجعه کنید تا بررسی کنید که آیا آسیب داخلی ایجاد شده است یا خیر).
- سوختگی اصطکاکی – در اثر مالش روی سطح ساینده مانند فرش رخ میدهد و گاهی اوقات می تواند باعث خراشیدن پوست در موارد شدیدتر شود که میتواند احتمال عفونت را افزایش دهد.
برای درمان این نوع از سوختگیها از پمادهای زیر استفاده کنید:
پماد زخم و سوختگی رکوبیزول نوتک فار
این پماد یک پماد همهکاره برای زخم و سوختگی است. برای مشکلاتی مثل اگزما، ادرار سوختگی اطفال، سوزش و خارش پوست، راشهای پوستی، زخمها و سوختگیهای سطحی، التیام محل گزش حشرات و حتی دمل و کورک میتوانید از این پماد استفاده کنید.
این پماد گیاهی از دو گیاه بابونه آلمانی «Matricaria chamomilla» و گل همیشه بهار «Calendula officinalis» ساخته شده است و بهترین پماد برای درمان سوختگی با لیزر است.
روزی ۴-۳ مرتبه هر بار یک لایه نازک از پماد روی موضع مورد نظر بمالید. (تا از بین رفتن علائم بیماری، درمان را ادامه دهید).
۵۴,۰۰۰
۴۷,۰۰۰ تومان
پماد آلفا
پماد آلفا یک محصول دارویی است که با عصارهی گیاه لواس (Lawsonia inermis) و روغن زیتون تهیه شده است. از این پماد برای درمان زخمهای سطحی، سوختگی های درجه اول و دوم، التهابات پوستی، خشکی و ترکخوردگی پوست، زخمهای دیابتی و انواع مشکلات پوستی استفاده میکنند. این پماد دارای خواص ضد التهاب، ضد قارچ، ضد باکتری، ضد اکسیدان، ضد درد، ضد خونریزی و تسکین دهنده است.
۷۵,۰۰۰
۴۸,۶۰۰ تومان
پماد کالاندولا دینه
از این پماد برای بهبود جای زخم، التهاب، لکهی صورت و مواردی از این قبیل استفاده میکنند. این پماد ضد التهاب است و برای سوختگی هم توصیه میشود. این پماد تداخلات دارویی ندارد و مصرف آن در بارداری و شیردهی برای مادرانی که به سلامت خود و فرزندشان اهمیت میدهند بلامانع است.
این پماد را روی پوست تمیز و چند بار در روز استفاده کنید. غیر از سوختگی برای ادرار سوختگی نوزاد، بریدگی های سطحی، خشکی و ترک پوست، گزیدگی حشرات و آفتابسوختگی، تسکین و ترمیم پوست های حساس و… هم توصیه میشود.
۳۳,۰۰۰
۲۳,۵۱۰ تومان
پماد زینک اکساید ۲۵ درصد توسن دارو
پماد زینک اکساید ۲۵ درصد توسن دارو یک داروی محافظ و ترمیمکنندهی پوستی است که برای درمان و بهبود سوختگیهای سطحی، آفتاب سوختگی، اگزما و سایر تحریکات پوستی مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این مصرف کرم زینک اکساید بعد از لیزر موهای زائد هم توصیه میشود.
کرم سیکالفیت
این کرم یکی دیگر از کرمهای عالی ترمیمکننده است. البته این کرم برای ترمیم انواع زخمها و مشکلات پوست استفاده میشود ولی میتوان آن را بهترین پماد سوختگی خارجی هم نامید. مدت استفاده از کرم سیکالفیت و نحوهی استفاده از آن را در این مطلب بخوانید.
بهترین پماد برای سوختگی درجه ۲
سوختگی درجه ۲ شدیدتر است و معمولا فقط لایهی بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار نمیدهد. لایهی زیرین پوست یعنی درمیس هم در این نوع سوختگیها آسیب میبیند. این سوختگی معمولا قرمزی، درد، تاول و ورم ایجاد میکند و البته این علائم به شدت سوختگی و دلیل آن بستگی دارد.
علائم شدیدتر این سوختگی شامل زخمهایی است که مرطوب به نظر میرسند. همچنین الگوهای نامنظم از درد در نواحی آسیبدیده، درد شدید و قرمز و سفید به نظر رسیدن پوست اطراف سوختگی از دیگر نشانههای آن است. اگر هر کدام از این علائم را مشاهده میکنید برای درمان حتما باید به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید. سعی نکنید فقط با پماد سوختگی و در خانه آن را درمان کنید.
بعضی از رایجترین دلایل سوختگی درجه ۲ شامل موارد زیر است:
- آفتابسوختگی شدید: بعد از یک دورهی طولانی قرار گرفتن در معرض نور خورشید، دچار آفتابسوختگی شدید میشوید. در این افتابسوختگی بخش زیادی از پوست دچار سوختگی میشود و معمولا با تاول زدن همراه است.
- حوادث ناشی از برخورد با اجاق گاز/اشیای داغ: گاهی اوقات سوختگیهای خانگی میتواند شدیدتر باشد. اگر سوختگی در اندازهی وسیع باشد و به لایهی درم برسد در دستهی سوختگیهای درجه ۲ قرار میگیرد.
- سوختگی با روغن داغ: این نوع سوختگی در بین افرادی که از سرخکن و ماهیتابه استفاده میکنند رایج است و معمولاً به دلیل پاشیدن روغن و تماس با پوست ایجاد میشود (دمای روغن پخت و پز و سرخکردنی به بیش از ۱۹۰ درجه سانتیگراد میرسد).
- سوختگیهای شیمیایی: این نوع سوختگی در اثر تماس پوست با موادی مثل سفیدکننده، محصولات پاککننده و در برخی موارد اسیدها ایجاد شود.
سوختگیهای درجه دو هم از آن دسته سوختگیهایی است که نباید در خانه درمان کنید. برای درمان این سوختگیها حتما به پزشک مراجعه کنید. فقط پمادها و درمانهایی را در خانه امتحان کنید که پزشک برای شما تجویز کرده باشد.
اگر درد یا خارشی در اطراف سوختگی وجود نداشته باشد، معمولا توصیه میشود از نوعی درمان موضعی ضد باکتری یا ضد میکروبی برای جلوگیری از شروع عفونت استفاده کنید. پس در این مرحله، درمان شما فقط به پماد سوختگی محدود نمیشود و حتما باید درمانهای ضدباکتری و ضدمیکروبی را هم دنبال کنید.
بهترین پماد برای سوختگی درجه ۳
سوختگیهای درجه ۳ شدیدترین نوع سوختگی هستند. این سوختگیها از لایهی درمیس هم میگذرد و به لایههای عمیقتر پوست میرسد.
نشانههای این نوع سوختگی شامل موارد زیر است:
- ظاهر مومی و سفید پوست در نواحی آسیبدیده
- رنگ قهوهای تیره
- ایجاد بافت برجسته و گاهی چرمی در پوست
این نوع سوختگیها را نمیتوانید در خانه درمان کنید. در صورتی که دچار این سوختگی شدید و علائم آن را تجربه کردید حتما به پزشک مراجعه کنید. در این سوختگیها بافتهای داخلی و بسیار عمیق پوست هم آسیب میبینند و با پمادهای بدون نسخه و درمانهای خانگی نمیتوانید مشکل را حل کنید.
استفاده از پماد مربوط به سوختگیهای سطحی و سوختگیهایی است که مراحل شدید خود را گذرانده است. پس برای سوختگی درجه ۳ دنبال پماد نباشید.
برای آفتاب سوختگی صورت چه چیزی خوب است؟
اگر پوست حساس و نازکی داشته باشید ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض آفتاب حتی برای مدت کوتاه دچار آفتابسوختگی شوید. در غیر این صورت بعد از چند ساعت قرار گرفتن در معرض آفتاب بدون استفاده از ضدآفتاب یا کلاه و… دچار آفتابسوختگی صورت میشوید که میتواند بسیار شدید و آزاردهنده باشد.
در صورت آفتابسوختگیهای شدید در پوست صورت و بدن این اقدامات را انجام دهید:
- اگر درد و سوزش دارید از یک مسکن بدون نسخه مثلا ایبوپروفن استفاده کنید. یا میتوانید ژلها و کرمهای مسکن را امتحان کنید.
- با یک حولهی تمیز که با آب خنک آن را مرطوب کردهاید، کمی از آفتاب سوختگی صورت تسکین پیدا میکند. یا میتوانید حمام آب سرد را امتحان کنید و جوش شیرین هم به آن اضافه کنید. برای این منظور ۶۰ گرم جوش شیرین را داخل وان آب سرد بریزید. چند بار در روز برای مدت ۱۰ دقیقه پوست را با این روش خنک کنید.
- از ژل، لوسیون و مرطوبکنندههای مناسب استفاده کنید. لوسیونها و ژلهای حاوی آلوئهورا برای تسکین آفتابسوختگی صورت مفیدند. قبل از استفاده از این محصولات، آنها را در یخچال بگذارید تا خنک شوند. از محصولاتی که حاوی الکل هستند اجتناب کنید.
- به تاولها دست نزنید. تاولی که دستکاری نشده باشد زودتر ترمیم میشود. اگر تاولها ترکیدند، با قیچی تیز و تمیز، پوست اضافهی آن را جدا کنید. پوست را با صابون ملایم و آب به آرامی بشویید. سپس از یک پماد آنتیبیوتیک روی زخم استفاده کنید و آن را با باند بدون چسب ببندید.
- بعد از چند روز پوست شما کمکم پوسته پوسته میشود. این فرایندی طبیعی بدن برای خلاص شدن از شر سلولهای مردهی پوست است. در این مرحله از مرطوبکنندهها استفاده کنید.
- در این مرحله میتوانید از کرمهای ترمیمکننده استفاده کنید. برای سوختگیهای ملایم تا متوسط از کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد که بدون نسخه ارائه میشود استفاده کنید. برای سه روز و هر روز سه بار میتوانید از این کرم استفاده کنید. کرم را قبل از مصرف در یخچال بگذارید.
- از محصولاتی که در نام آنها پسوند کائین وجود دارد اجتناب کنید؛ مثلا بنزوکائین. این نوع کرمها پوست را تحریک میکنند و باعث ایجاد واکنش آلرژیک در پوست میشوند.
جمعبندی
سوختگی یکی از مشکلات پوستی رایج است که بسته به شدت، درجهبندی دارد. برای درمان سوختگیهای سطحی یا درجه یک میتوانید از پمادهای بدون نسخه استفاده کنید ولی برای تهیهی بهترین پماد برای سوختگی درجه ۲ و ۳ حتما با پزشک مشورت کنید.
منابع: Savlon , Mayoclinic
سوالات رایج دربارهی بهترین پماد برای سوختگی
بهترین پماد برای سوختگی درجه ۳ کدام است؟
برای سوختگیهای درجه ۳ حتما به پزشک مراجعه کنید و در منزل خوددرمانی نکنید. پزشک پماد و داروی مناسب را توصیه میکند.
آیا کرم و پماد تفاوتی دارند؟
بله. پمادها معمولا بافت غلیظتری دارند و بر پایهی چربی هستند.
بهترین ژل برای سوختگی کدام است؟
ژلها، کرمها و محصولات حاوی آلوئهورا برای ترمیم سوختگیهای سطحی مناسباند.