از شیر گرفتن کودک یکی از مراحلی است که نیاز به صبر و حوصله مادر دارد و باید برای راحت تر گذراندن این پروسه و جلوگیری از آسیب های روحی و جسمی به مادر و کودک راهکارهای مناسب این دوره را بدانید.خیلی از مادران از این پروسه به عنوان یکی از بدترین تجربیاتشان یاد میکنند و متاسفانه نحوه اشتباه از شیر گرقتن کودک میتواند خصوصیات اخلاقی بد مانند پرخوری،وابستگی و … را برای کودک به دنبال داشته باشد.باید در نظر داشته باشیم که این مرحله برای کودکی که دلبستگی و وابستگی به سینه مادر دارد بسیار سخت است ولی ما با تکنیکهای صحیح میتوانیم این مرحله را برایش راحت تر کنیم. در این مقاله بایدها و نبایدهای از شیر گرفتن را میخوانیم.
از شیر گرفتن کودک
از شیر گرفتن کودک یکی از مراحلی است که نیاز به صبر و حوصله مادر دارد و باید برای راحت تر گذراندن این پروسه و جلوگیری از آسیب های روحی و جسمی به مادر و کودک راهکارهای مناسب این دوره را بدانید.خیلی از مادران از این پروسه به عنوان یکی از بدترین تجربیاتشان یاد میکنند و متاسفانه نحوه اشتباه از شیر گرقتن کودک میتواند خصوصیات اخلاقی بد مانند پرخوری،وابستگی و … را برای کودک به دنبال داشته باشد.باید در نظر داشته باشیم که این مرحله برای کودکی که دلبستگی و وابستگی به سینه مادر دارد بسیار سخت است ولی ما با تکنیکهای صحیح میتوانیم این مرحله را برایش راحت تر کنیم. در این مقاله بایدها و نبایدهای از شیر گرفتن را میخوانیم.
انتخاب زمان درست برای از شیر گرفتن
باید بدانیم که این سوال که زمان مناسب برای توقف شیردهی چه موقع است؟میتواند با توجه به شرایط مادر و کودک جواب های مختلفی داشته باشد.در کل بهتر است که نوزاد در شش ماه اول زندگی به جز شیر مادرش چیز دیگرری نخورد و بعد از آن به تدریج تغذیه با غذاهای کمکی را شروع کنید اما بدانید نوزاد شما هنوز به شیر مادر به عنوان منبع اصلی تغذیه و کالری در سال اول خود نیاز دارد.یک اصل مهم برای از شیر گرفتن این است که جدا کردن کودک از شیر مادر در زمانی باید آغاز شود که دور از هر گونه استرس و ناراحتی برای مادر و کودک باشد، از شیرگرفتن با کارهای مهم دیگر همزمان نباشد، به عنوان مثال در جابهجایی منزل، تغییر شغل و یا با مراحل تکاملی رشد کودک مثل دندان در آوردن، نباید به هیچ وجه تداخل داشته باشد، در غیر این صورت قطع شیردهی موفقیت آمیز نخواهد بود و مادر و کودک دچار مشکل خواهند شد.در کل بهترین زمان از شیر گرفتن ،با توجه به شرایط خاص هر مادر و کودک متفاوت است.
راه کارهای اصولی از شیر گرفتن
اگر به یاد داشته باشیم در زمان های قدیم یکی از راه های متداول از شیر گرفتن، زدن چسب زخم و تلخ کردن سر پستان، یا فلفل زدن به سینه بوده اما امروزه میدانیم این کار به هیچ عنوان اصولی نیست و میتواند تاثیر بدی در روحیه کودک داشته باشد.کودکی که به مادر و بوی تن او عادت کرده و با شیر خوردن آرامش میگیرد ناگهان با از دست دادن محبوبترین چیزش روبرو میشود.این کار نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه میتواند مشکلات جدیدی برای شما و کودک ایجاد کند.
باید به این نکته توجه کنید که در زمان از شیر گرفتن کودک بیشتر از هر زمانی نیاز به محبت دارد و باید بیشتر از قبل مورد توجه قرار گیرد.سعی کنید در این زمان ارتباط عاطفی بیشتری با او برقرار کنید و آغوشتان را از او دریغ نکنید.نکته اول که باید به آن توجه کنید این است که باید صبور باشی و این پروسه را طی چند هفته و به صورت تدریجی پشت سر بگذاریداین کار نه تنها برای کودک بهتر است بلکه برای مادر نیز مزایایی دارد که مهمترین آنها این است دچار درد شدید و تورم یا عفونت پستان نمیشوید..در ضمن،.
هیچ وقت کودکتان رابا کودکان دیگر مقایسه نکنید.با توجه به خصوصیات اخلاقی و تغذیه ای هر کودک ،واکنش آنها در این پروسه میتواند کاملا متفاوت و منحصر به فرد باشد بعضی از کودکان به راحتی از شیر مادر گرفته می شوند در حالی که برخی دیگر بی قرار میشوند یا اعتراض می کنند.
1.تعداد وعده های شیردهی را به تدریج کم کنید
برای از شیر گرفتن تدریجی کودکان شیرخوار میتوانید ابتدا و با رعایت فواصل زمانی معین ،شیردهی درشب را حذف کنید. در مرحلهٔ بعدی شیردهی در اواسط روز را کم کنید و بعد از آن شیردهی در صبح و آخرین مرحله قطع شیردهی قبل از خواب شب کودک است..
2.طول وعده های شیردهی را کوتاه کنید
. اگرکودک شما معمولاً به مدت15دقیقه شیر میخورد،پس از 10 دقیقه با پیشنهاد دیگری مثل بازی یا خوراکی مورد علاقه اش شیردهی را قطع کنید و به مرور زمان این تایم را به 5 دقیقه برسانید. با توجه به سن کودک، به دنبال هر وعده شیردهی، به او یک میانوعدۀ سالم مانند پورۀ میوه یا یک لیوان شیر یا شیر خشک بدهید..
3.از همسرتان یا شخص دیگری که کودک با او راحت است کمک بگیرید
از همسرتان برای آرام کردن کودک در زمانهایی که شیر طلب میکند، کمک بگیرید.بهتر است در زمانهایی که کودک بهانه شیر را میگیرد پدر کودک را در آغوش بگیرد یا با او بازی مورد علاقه اش را بکند.در صورتی که کودک با دیدن مادر بهانه جویی را شروع میکند،بهتر است که پدر او را بیرون از خانه ببرد.
او را به غذا خوردن و نوشیدن مایعات با لیوان و قاشق چنگال عادت دهید
برای ترغیب کودک به خوردن غذا با ظرف،برای او سرویس غذاخوری جداگانهای، با طرحهای کودکانه و رنگهای شاد بخرید. به جای لیوانهای شیشهای هم که برای بچهها خطرناک است، میتوانید از قمقمههای رنگی پلاستیکی استفاده کنید. این وسایل حواس بچهها را پرت و به دلیل جذابیتهایی که دارد، آنها را به خوردن غذا و نوشیدن مایعات تشویق میکند..
سیر کردن کودک قبل از زمانهای خاص
اگر کودک تان عادت کرده است که در زمان خاصی شیر بخورد، باید حواس تان به زمان باشد.قبل از رسیدن تایم شیردهی معده کودک را پر کنید و در ساعتهای شیردهی سعی کنید خود را مشغول نشان دهید در عوض کمی آب میوه یا یک لیوان شیر را برای نوشیدن در اختیار کودک بگذارید. بهتر است برای این کار نوشیدنی مورد علاقه او را انتخاب کنید تا با رغبت آن را بنوشد.
تغییر فضای شیردهی
اگر بیشتر اوقات در جای خاصی از خانه به فرزندتان شیر میدادید، سعی کنید دکوراسیون خانه را تغییر دهید. با این کار چیزهایی که او را یاد شیر خوردن میاندازد از خاطرش میرود.
کودک را با جایگزینهای موردعلاقه اش سرگرم کنید
سعی کنید زمان بیشتری را همراه کودکتان،خارج از خانه بگذرانید. کودک را بیشتر به خانه پدر و مادربزرگش یا به پارک ببرید.سعی کنید کودک را در جمع همسالان خود که در حال غذا خوردن هستند ،تغذیه کنید تا حس بهتری به غذا خوردن داشته باشد و کمتر سراغ سینه و شیر را بگیرد.در نظر داشته باشید که بچهها در این سنین به راحتی با جایگزینها کنار می آیند پس سعی کنید تا تایم شیر دهی را با کارهای موردعلاقه اش جایکزین کنید.
سعی کنید مدتی از کودک دور باشید
این روش همیشه و برای همه کودکان مناسب نیست اما در صورتی که کودکتان آمادگی دوری را دارد یا قبلا سفر بدون شما را تجربه کرده است ،میتوانید او را با پدر و مادربزرگش یا یکی از اعضای خانواده که با او صمیمیت بیشتری دارد، به مسافرت بفرستید.مزیت این کار این است که ، دور بودن او ازشما و فضای خانواده ممکن است خیلی از عادتهای او را از سرش بیندازد. قبل از انجام این کار مطمئن شوید که او میتواند چند روز بدون شما و در محیطی غریب به راحتی زندگی کند.
عوارض از شیر گرفتن کودک برای مادر چیست؟
از شیر گرفتن کودک میتواند مشکلاتی برای مادر ایجاد کند که هم روحی وهم جسمی هستند.اکثرا این مشکلات به مرور زمان و با مدیریت صحیح خودبه خود درمان میشوند اما اگر مشکلات عاطفی و حس افسردگی شدیدی را احساس میکنید باید با یک مشاور صحبت کنید.در مورد سینه هایتان هم ممکن است ترشح شیر تا چند ماه ادامه داشته باشد که به تدریج غلیظ تر شده و بالاخره قطع می شود.اما اگر سینه هایتان دچار التهاب و درد شدید همراه با تب یا ترشحات بدبو شد ،حتما به پزشک مراجعه کنید.
برای جلوگیری از شل شدن و افتادگی پستان ها مادر باید علاوه بر استفاده از سوتین مناسب ،ورزش های مخصوص سینه و عضلات مرتبط با آن را انجام دهد.